Midt i hjerte av Lier

Det var en gang...

Familien Lyngås og Mørk Nedre

Historien om familien Lyngås og Mørk Nedre startet med oldefar Georg Lyngås. Han var egentlig odelsgutt på en annen gård i bygda, men i en alder av 19 år hadde han ikke tid til å vente på Tamburhaugen, som den gården het. Derfor kjøpte faren hans, tippoldefar Martin Lyngås, Mørk Nedre i 1939 og i 1940, da han var 21 år, tok oldefar Georg over gården. Oldefar Georg fikk ikke kjøpt den før, fordi han var for ung. Det var da et hus på gården, som han bodde sammen med beboere fra Lier sykehus, som en storfamilie. Etter hvert giftet oldefar Georg seg med oldemor Tea og fikk tre barn, Magnhild, Arne og Martin. Eldstemann, bestefar Martin Lyngås, ble født her på Mørk Nedre, på rommet til våres odelsgutt Martin. Etter hvert fikk oldefar Georg bygget et nytt hus, et større hus, som beboerne skulle bo i.

Bestefar Martin giftet seg med bestemor Birgit fikk to barn, pappa Georg var eldst og var odelsgutt, tante Jorunn var minst.

I 1978/1983 overtok bestefar Martin og bestemor Birgit gården. De fortsatte med tradisjonell privatforpleining, som var veldig vanlig her i Lier, i tillegg til dyrking av frukt og grønnsaker. Beboerne ble stelt og stulla med og hadde det kjempe fint. De var en del av familien.

I 1999 giftet pappa Georg seg med mamma Marianne og i 2001 ble det en odelsgutt født som heter Martin Lyngås J .  Jenta vår Alise ble født i 2006 J .

I 2003 ble det en stor endring. Den vanlige private forpleiningen ble trappet ned og huset ble leid ut til en privat aktør. Bestefar Martin og bestemor Birgit hadde to beboere igjen, som hadde vært hos de i henholdsvis 42 år og 20 år i 2003. De skulle få bo som en del av familien til det ikke var mulighet lenger.Mange varme og gode historier kommer frem når vi minnes de som en gang bodde på gården. Sistemann døde i 2010.

I 2005 overtok pappa Georg Lyngås gården og videreførte utleien til den private aktøren. Han har siden utleien begynte i 2003, drevet med «Inn På Tunet « tilbud til beboerne. Den private aktøren har beboere som hører under psykisk utviklingshemmede. Hver dag i ca. 6,5 timer er de arbeidskollegaer, ute på de daglige gjøremålene.

I 2007 døde oldefar Georg. Siden 2001, siden Martin ble født, hadde de vært fire generasjoner som bodde på gården. Det var en hard og trist dag når oldefar døde i en alder av 88år.

Før i tiden var det et tradisjonelt landbruk på Mørk Nedre med deilige grønnsaker av alle slag. Plommetrær og epletrær. Drivhus med tomater og agurker. Det har også vært hester, sauer, kuer, griser, høner, katter og hunder på gården. Det er fortsatt noen plommetrær og epletrær igjen, og en liten kjøkkenhage. Dette blir brukt som en del av aktivitetstilbudet og til eget bruk. Skogen blir drevet som vanlig, med hogst og planting av nye trær. For tiden er det kun gårdskatter og en hund, men det er mulig det kan bli noe mer dyr etter hvert.  Jorden leier vi ut til en god nabo.

«Inn På Tunet» har vært en del av gården siden 1939, det har bare ikke hatt noe navn før nå i de siste årene.Alle som har bodd på Mørk Nedre har hatt små oppgaver som har vært deres aktivitet. Eks. «Kokken» hjalp til litt på kjøkkenet, en annen kar rakte litt løv og mata dyra. En annen igjen hadde som hobby å samle steiner.

Dette var en liten del av historien om Mørk Nedre og hvordan det har gått med gården etter at oldefar Georg, egentlig tippoldefar Martin, kjøpte gården i 1939.

Fire generasjoner sammen.

Veldig gammel historie

Nyeste kommentarer

23.01 | 14:39

har sett lavoen! veldig

13.10 | 11:50

veldig fint sted! det er altid noe og finne på ett eller annet sted er det ALTID ...