Midt i hjerte av Lier

Siste nytt :-)

Mandag 30.10. 2023

Nå er det mange år siden vi har skrevet noe på siden våres. Faktisk hele 10 år. Livet på gården har gått sin vante gang. Vi har fått nye leietager, og det er noe vi gleder oss over. Martin er blitt 22 år og har flyttet ut og Alise er blitt 17 år. Vi har nå to griser, som snart blir god mat. Tre katter, lille Emma, to stor Maine Coon som heter Mio og Pus ( Lothepus faktisk :-) ). To hunder som heter Molly og Susie og fire Afrikanske dverggjeiter har vi også kjøpt oss. Vi har klekket ut høner selv, med varierende utfall... Denne gangen gikk det ikke så bra, vi måtte tilslutt kjøpe oss noen høner. De begynner å bli så gamle, at det er ikke mange egg de legger. 


Aktivitetene på gården går sin vante gang. Vi er akkurat ferdig med egenrevisjon, og fått sendt inn den. Siden vi har byttet leietager, så er det også kommet også nye arbeidskollegaer til Georg. Det ser ut som de trivels veldig godt. En av arbeidskollegaene til Georg har bodd hos oss i hele 18 år, så han føler vi er en del av familien våres. 


I dag kom den første ortlige snøfallet, så da må dere kjøre forsiktig og ha en fin fin dag videre :-)

Torsdag 30. mai

I dag, 30 mai, er det lenge siden vi har skrevt her. Vinteren har vært hard, masse snø og vi har mistet Hero. Gutten vår som vi er så glad i alle sammen her på gården. 18. mars, bare en uke etter at han fylte 14 år, måtte vi tilkalle dyrlegen. Han fikk lov å dø i gangen her hjemme, slapp å dra til dyrlegen. Dagen etter 18. mars, hadde vi begravelse. Det ble en tårevåt avskjed med familiens kjære familiemedlem. Vi prater stadig vekk om han og "ser" han stadig vekk komme igjennom døren eller hører han. 

Hero hadde elsket og vært på gården nå. Vi har nemlig fått låne tre lam av Sollman/Birkeland, nabogården. I år har vi tre jenter, Line, Buffi og Jenny på fòr til høsten. Da skal de kjøre en tur til slakteriet de her også, som i fjor. Hero og lamma var ett i fjor,lammene i år er enda mer kosete enn de i fjor 😀. Buffi er et svart lam, et Spellam, og er som en liten valp. Når de har vært for lenge inne og de blir slipt ut, løpes det gjerne tre, fire ganger rundt låven i full speed, før de roer seg ned igjen. 

I dag fikk vi besøk av fire amerikanere. Slektninger av de tidligere eierene på gården, hadde flytt fra gården i 1870 og reist til Amerika. De var her å tok bilder og leste i historiebøker og så seg rundt. Det var koselig og spennende. Det var spesielt morsomt når lamma fikk øye på oss og kom stormede for å få kos av matmor😀.

Av aktiviteter, så er de som det pleier å være på våren og sommeren. Klippe plen er like morsomt i år, som i fjor og forrige fjor. Lamma, hønene og kaninene skal stelles får og egga skal sankes inn. Ved ordnes, så vi har nok til å fyre opp fyren våres. Det er blitt kjøpt inn forskjellige grønnskaker, som skal plantes i grønnsakshagen. Epletræra og plommetræra står i sin fulle blomsterprakt. Våren er en fin tid i Liers blomsterdal.

Det er gått alt fem år siden vi forhandlet oss til ny kontrakt med leietageren våres. Vi er i nye forhandlinger med de nå. Går ikke det, får vi prøve å finne på noe annet spennende🙂. Alt ordner seg til slutt 🙂.

Snart er det sommer og sol.


 

Mandag 8. oktober

Denne lille søtnosen på bilde kjøpte vi fra en familie fra Asker for noen uker siden. Hun  heter Hera og er en dvergvedder som blir et år i desember. Vi var veldig spent på om Torben og Hera ville like hverandre. Til å begynne med så sto de i hvert sitt bur. Livet ble nok altfor skummelt for veslemor, mens Torben var veldig nysgjerrig. Når vi begynte å sette de litt sammen, smalt det litt, men så plutselig var de verdens beste venninner. De sleiker hverandre og koser med hverandre. Torben er vant med å gå sammen med mammaen sin, og har siden hun døde, stura litt. Nå blomstrer hun opp og koser VELDIG med Hera 😀. Torben er fremdeles sjef, men hun tåler at de spiser av samme skål, i hverfall innemellom. Det er så koselig å se de sammen. Hera er en kosekanin, men hun liker ikke å bli løftet opp, så det øver vi litt på. De er fine når Torben får kos på nesa, så legger Hera seg helt inn til nesa til Torben, så får hun kos sammtidig🙂. To fine frøkner, så heldige vi er.

På hønefronten, så er det fremdeles bare en høne som legger egg. De hvite har ikke begynt og de to nyeste regner vi begynner kanskje i november. Da blir det mye mat med egg i, tre egg om dagen, da må vi nok begynne å gi bort litt mer en det vi har gjort. Martin har hatt med egg til Mat og Helse på skolen, det syntes han er stas.

Mandag i høstferien hadde vi besøk av SFO ved Oddevall skole. Det var stas. De har vært hos oss mange ganger nå og det er like koselig hver gang. Denne gangen fikk de en liten dyrerunde i tillegg til å plukke eplene de ville ha. Lamma våres var så tamme som hunder, så de kom for å få kos av barna. Kaninene var det også stas å få kose med. En av hønene fikk en tur ut får å bli kost med. I tillegg til å plukke epler, fikk de se hvor potetene kom fra, se på agurkene og tomater i tillegg til kål, rosenkål og kålrot. De fikk med seg litt av alt tilbake til skolen. Det er bra for barna å se hvor maten kommer fra. Det er ikke like lett å forstå alt. Som alle de andre årene så er storfavoritten sjørøverbåten til Martin. Til slutt grilla de pølser på den nyeste bålplassen som Georg har laget. Det var så fint vær, at de valgte den fremfor å grille i lavoen. Vi håper at de blir med Alise hjem neste høstferie også.

Ellers går hverdagen rundt med aktiviteter for beboerene på gården.

Onsdag 3. oktober

En trist dag, våre tre lam er levert. Kose, Vesla og Ullrik er ikke mer :-(. De har vært en koselig del av gården. De breka for kos, kontakt eller mat. Det er trist og rart at de ikke er her mer.

Tirsdag 28. august

Da har vi akkurat hatt besøk av revisor. Han har reviderte Inn På Tunet tilbudet..... og i følge han, så har han godkjent gården :-). Snart kan vi være stolte av å ha et godkjent Inn På Tunet tilbud fra Matmerk. Da er tilbudet kvalitetsikret i forhold til mål, sikkerhet og trivsel og mye mer. Omfatende dokumentasjon i forhold til HMS og kvalitet.  Vi gleder oss til å få brev i postkassa om at alt er i orden. 🙂

Onsdag 15. august

Da er sommeren litt på hel, selv om solen stråler og varmer godt i dag. Aktivitetene går sin gang. I dag er det ved som står på programmet. I går var det klipping av plen og en liten fisketur. Fisk har det også blitt i sommer. Det er alltid stas. Plommer ble det også plukket litt av i går. På slutten av dagen, skal de en liten tur på skogen. Se etter lavoen som er bygd som en av aktivitetene på gården. Hver dag er det en runde med mating og stelling av dyra våres.

Dyra koser seg tror vi. Lamma er blitt store og liker masse oppmerksomhet og kos 😀. De breker og bråker for å få oss til å komme til dem og kose med dem. Da er de fornøyd.  Kaninen Torben har fått et enda større utebur i dag, så hun spretter, står på to bein og ser ut til å storkoser seg. Hun er til og med blitt litt kosete hun også, ikke fult så redd mer. Hønene har begynt å legge egg. Det første egget kom for et par dager siden.  Det er Knøtte som leverer egg. De to nye hønene som vi fikk i steden for de to hanene vi fikk feil, går nå sammen med de andre, og det går bra. De har måtte gå litt for seg selv, så de ikke ble plaget. De har fått navnene Tim og Dexter.

Hero må snart få slippe. Det er en prossess for store og små, etter 13 1/2 år sammen som bestevenner. Den snilleste, beste bestevenn i hele verden. Det komnmer til å bli en lang og hard tur til dyrlegen. Den er vel egentlig her nå snart.

Den 28. august for vi revisjon i  Inn På Tunet HMS. Det blir første gang, så det blir veldig spennende. Det er en omfattende jobb, veldig mye informasjon som skal ned på papiret. Vi håper på å bli godkjent som en Inn På Tunet gård av Matmerk. Det er noe vi ønsker å få til.
 

Torsdag 28. juni

Da har vi fått god service hos Toril`s Hønsefarm i Svelvik. Vi har fått byttet ut hanene med to nye høner. Da prøver vi igjen😀.

Tirsdag 26. juni

Da viste det seg at to av hønene som heter Lisa egentlig var haner.....😀. Da endte vi opp med tre høner og tre haner. Da får vi se hvor mye bråk det blir og om det blir noen egg.....🙂

Lørdag 9. juni

Det har vært en morsom og spennende vår.

Vi har hatt frittgående lam....med det som det fører meg seg 😀. Lite med blomster i år og besøk inn i stua hos leietagerne våre. De var også inne i gangen våres en liten tur.... Vi tror kanskje lamma har trodd at de er i slekt med Hero, hunden våres. Han har jo vært en reservefar fra de kom til oss en dag gamle. Kose er en kranglefant som liker å stange og kanskje kose litt...Vesla er ei skravledame, litt skeptisk, men det er også greit med kos. Ullrikk er bare helt skjønn. Han liker kos og er bare snill gutt. Vi har fora de for lenge med melk....sånn er det å være førstgangsforeldre til lam. Så de har vært store og runde lam😀. I går natt var det første gang de var ute hele natten og det gikk kjempebra. Vi hadde noe startproblemer med strømgjerde. Strøm var ingen hindring på våres tre venner. Brukerne på gården syntes det var stas og være med å sette opp gjerder. De har også vært med å snekre sammen et lite krypinn for lamma. Hver dag blir de gitt mat og kosa med av alle på gården.

Hønene var meningen at skulle få gå fritt ute. Det har vi ikke fått til. Men de blir stelt godt med der de er, inne i låven.

Kaninen Torben prøver vi å la få et litt roligere liv enn kanskje vi hadde tenkt det til. Hun ble nok litt stresset av å bli håndtert så mye av oss. Hun har sin egen personlighet der hun ligger på siden og soler seg.

Hero begynner å bli gammel, eller han er gammel. Han har vært to ganger hos dyrlegen nå i de siste ukene. Vi trodde begge gangene at nå er det slutt. Men....dyrlegen påstår at han ikke er ferdig her hos oss enda. Han har livslyst, spiser og er glad. Han har fått tabletter som han må ta hver dag. Dagen nærmere seg.....😥

Ellers er aktivitetene i full gang. Klipping av plen er like stas i år som det har vært i de forrige årene. De arbeider med ved, og er på kjøretur til butikken. Det er blitt plantet tomater og agurker i drivhuset. Det skal plantes ut halloween gresskar, så vi har det til høsten. Jordebær, poteter og bringebær. Alt til eget bruk, bortsett fra Halloweengresskarene. De selger barna til høsten. Dyra er selvfølgelig en viktig aktivitet på gården. Etter hvert skal det høstes inn litt plommer og epler, alt til eget bruk.

Vi har hatt et spennende besøk i våres. Barnehagen til Alise, Lier Natur og Landbruksbarnehagen, har vært på besøk, barna i førskoleklubben. Vi var heldige med været, så barna så ut til å storkose seg. De fikk være med å lage melk til lamma og mate de. Vi mata kaninen og så på hønene. Vi trodde kanskje dyra skulle være i fokus....men med et sjørøverskip i hagen....så var det det som var mest stas😀, i hverfall for noen av de. Det var leking i dokkestua og hopping på trampline. Det ble også tid til en liten traktortur på hver enkelt.

Alise skal begynne i førsteklasse til høsten, så SFO lederen har alt kommet med et lite ønske om et besøk i høstferien for å plukke epler. De har vært hos oss tidligere også, når Martin gikk på SFO, og det er alltid koselig å få besøk. Før de går tilbake til skolen, har de pleid å avslutter dagen med en pølse i lavoen.

Fredag 20. april

Nå har alle dyra vårs fått navn🙂.

Den brune høna:      Knøtte
Hanen:                    Ace
De hvite hønene:      Alle heter Lisa

Lamma heter Vesla, Kose og Ullrik.

Kaninen hadde navn når vi fikk henne. Hun heter Torben.

Hero, hunden våres, fikk sitt navn når vi fikk han får 13 år siden.

Mandag 16. april

Endelig kom lamma vi har ventet på så lenge 🙂. Vi var så heldig å hente ei jente og to gutter fra Heidi og Knut nabo. I kveld var vi så heldig å få litt ammehjelp av Heidi, så nå sover lammene godt med fulle mager.

Hero fikk også hilse på de tre nye beboerne hos oss. Han gikk rett inn i farsrollen og ble helt tullete 🙂. Det virket som de trivdes i lag.

Nå blir det nok ikke flere dyr på oss. Vi får kose oss med de som har kommet til gards de siste ukene.

Onsdag 11. april

Nå er vi blitt hønseeier :-). Vi henta høner, som er 6 uker gamle, fra Torils Hønsefarm i Svelvik i dag. Fire høner av slaget Lys Sussex, en høne av slaget Rhode Island Red og en hane av slaget Rhode Island Red. Vi er i full sving med å få de til å bli godt vant med mennesker. Alise og Martin har vært sammen med de masse i ettermiddag.

Vi har fått låne bok av Heidi nabo og har prøvd å sette oss inn i hva slags høner vi ønsket oss. Rhode Island Red er en tung rase og skal derfor ha et rolig og beskjedet temperament, og hyggelig å omgås. Lys Sussex er også av tung rase, det er en hardfør rase med rolig temerament. Vi valgte tung rase fordi vi har planer om å la de gå fritt om dagen og ta de inn om natten. De skal etter planen ikke være veldig flygedyktige og forhåpentligvis fungere sammen med oss alle her på gården.

Alt er også klart for å ta i mot lam. Så nå venter vi i spenning om Heidi og Knut naboer snart har to koppelam til oss.

Torben kanin har fått et nytt stort bur å gå i låven. Hun strekker seg, står på to bein og legger seg t.o.m. på ryggen før hun spretter opp og hopper rundt. Det ser ut som hun storkoser seg.

Lørdag 24. mars

I dag har vi vært på besøk hos nabogården Sollman/Birkeland. Der fikk vi tilbud om å kjøpe to lam etter påske. Så nå gjøres det i stand rom, utstyret sjekkes og noe på kjøpes inn, før vi kan ta i mot to små 🙂.

Tusen takk Heidi for konsulentvirksomheten din, og takk for mail- adressene du sendte oss.

Vi er på jakt etter fem høner og en hane også. Fint å få noen råd av Heidi før vi setter i gang.

Det var så idylisk å komme til Sollman/Birkeland. Det var et gårdstun med mange flotte høner som tusla rundt, en stolt påfugel og tre lam som lå og koste seg i sola. Vi fikk servert deilig hjemmelaget eplesaft. Det er alltid hyggelig å komme på besøk til dere.

Fredag 23. mars

Fredag hentet vi Torben. En voksen dame på 8 år. Vi var så heldige å få henne av en snill familie fra Drammen. Tusen takk til familien Novak.

Hun er en Dvergvedder og er helt skjønn. Hun har trollbint hele familien våres. I går var hun en liten tur ute og det syntes hun var helt topp. Så topp at hun tok seg en liten kjapp tur under dokkestua.... Men...alt gikk bra, vi fikk tak i henne til slutt. Hun koste seg, satt og vasket seg og spiste 🙂.

Hun har bodd med mammaen sin inntil for et år siden. Da døde hun og det har Torben sørget over siden. Så nå lurer vi på om vi må ha en liten kanin til, så hun ikke skal bli ensom.

Torben ble egentlig født gutt...men så var det ei lita jenta a gitt 😀.
Derfor har hun et guttenavn, hun er jo en hel skjønn jente.

Nå er nytt bur i planlegginga. Torben skal få et stort bur i låven, med høyt under taket, så hun kan sprette og bevege seg masse. Har også kjøpt et kaninband, så hun kan være ute på plenen og kose seg. Har lært nå, at kaniner hopper raskt, og er ikke lett å få tak i når de har lyst til å være ute og kose seg .


Martin 13.10.2012 11:50

veldig fint sted!

det er altid noe og finne på

ett eller annet sted er det ALTID

noe og finne på!

Nyeste kommentarer

23.01 | 14:39

har sett lavoen! veldig

13.10 | 11:50

veldig fint sted! det er altid noe og finne på ett eller annet sted er det ALTID ...